Ryzyko raka jelita jako następstwo niedoborów kwasu foliowego
Dieta uboga w kwas foliowy zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wynika z kanadyjskich badań opisanych na łamach czasopisma "Cancer Research". Zdaniem autorów, badania te dowodzą, że wzbogacenie diety w kwas foliowy może być ważnym elementem prewencji raka okrężnicy.
Odkrycie to jest o tyle ważne, że rak jelita grubego jest jednym
z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie. W Polsce jest to
trzeci co do częstotliwości występowania nowotwór u kobiet, a co
drugi - u mężczyzn. Tylko w 15 proc. przypadków tego raka ważną
rolę odgrywają dziedziczne czynniki genetyczne, ale większość
zachorowań ma związek z czynnikami środowiska, jak np. zła dieta -
bogata w czerwone mięso i uboga w błonnik pokarmowy.
Naukowcy z Centrum Zdrowia Uniwersytetu McGill w
Montrealu wykonali doświadczenia na myszach. Część gryzoni była na
standardowej diecie (grupa kontrolna), a część przestawiono na
dietę ubogą w kwas foliowy.
Okazało się, że żadne zwierzę z grupy kontrolnej nie zachorowało
na raka okrężnicy, podczas gdy w grupie z niedoborami kwasu
foliowego rak rozwinął się u jednej na cztery myszy.
Jak wykazali badacze, gdy poziom kwasu foliowego jest za mały,
dochodzi do zaburzeń w procesie naprawy DNA i do wzrostu uszkodzeń
w materiale genetycznym komórek, a to grozi rozwojem nowotworu.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te jasno dowodzą, że zbyt niskie
spożycie kwasu foliowego zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita
grubego."Nasze badania wskazują, że podnosząc codzienne spożycie
kwasu foliowego można wyraźnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na
ten nowotwór" - komentują naukowcy. Zaznaczają jednak, że zanim
można będzie zalecać tę witaminę, jako sposób prewencji raka
okrężnicy trzeba przeprowadzić znacznie więcej badań.
Kwas foliowy jest zaliczany do witamin z grupy B (tzw. witamina
B9). W naturalnej postaci witamina ta występuje w świeżych owocach
i warzywach liściastych, takich jak kapusta, brukselka i szpinak,
jak również w ziemniakach, kalafiorze, brokułach, zielonym
groszku, drożdżach, jajach, wątrobie, w otrębach pszennych oraz
niektórych płatkach śniadaniowych, które są w niego wzbogacane.
Witamina ta reguluje wiele ważnych procesów w komórkach, w tym
m.in. syntezę i naprawę DNA.
Nie od dziś wiadomo, że dieta bogata w kwas foliowy zapobiega
wielu poważnym schorzeniom, nie tylko rakowi okrężnicy. Na
przykład kobiety w ciąży, które dostarczają sobie odpowiednich
ilości tej witaminy - w diecie czy w postaci preparatów - znacznie
zmniejszają ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego u dziecka. W
marcu 2006 roku ten sam zespół naukowców poinformował, że
prawidłowy poziom kwasu foliowego w diecie może chronić przed
chorobami serca.
"Oczywiście nie są to przyczyny, dla których można przesadzać
ze spożyciem kwasu foliowego. Chodzi raczej o to, by zapewnić
sobie w codziennie optymalne ilości tej witaminy - czy to w
zdrowej diecie czy w postaci suplementów diety" - podkreślają
autorzy pracy.
Uwzględniając znaczenie kwasu foliowego dla zdrowia płodów i
noworodków rządy USA i Kanady wprowadziły odpowiednie regulacje
odnośnie wzbogacania produktów zbożowych, takich jak pieczywo,
mąka, płatki śniadaniowe, makarony w syntetyczny odpowiednik kwasu
foliowego.
opublikowano: 2014-07-24