Dieta ciężarnych mam wpływa nie tylko na ich dzieci, ale też wnuki

warzywa
Dział: kwasfoliowy.info

Dieta ciężarnej kobiety ma wpływ na aktywność genów, zaangażowanych między innymi w podatność na otyłość, zachorowanie na cukrzycę i raka. A ponieważ dieta wpływa na aktywność genów, jej skutki są widoczne nie tylko u dzieci, ale też u wnuków ciężarnych mam.

Wyniki badań naukowców z Oakland w Kalifornii opublikowano w najnowszym numerze pisma "PNAS". Badanie przeprowadzono przy udziale specjalnego szczepu myszy o nazwie Avy. Myszki te mają gen ("agouti"), który jednocześnie wpływa na kolor ich futerka, skłonność do otyłości i zachorowania na raka i cukrzycę. Naukowcy w trakcie trwania eksperymentu karmili myszy Avy dwoma rodzajami pokarmu. Część zwierząt dostawała standardową karmę używaną w hodowli zwierząt laboratoryjnych, która zawiera analogiczne składniki odżywcze do przyjmowanych w typowej diecie ludzi. Druga grupa myszy dostawała tą samą karmę wzbogaconą o kwas foliowy, cholinę, betainę, witaminę B12, cynk i metioninę. Suplementy były dodawane do karmy i podawane zwierzętom przez tydzień w środku ciąży. Potomstwo myszy badano pod kątem aktywności genu - oceniano kolor futerka i krzyżowano ponownie (tym razem ciężarne myszy karmiono zwyczajnie) aby uzyskać trzecie pokolenie - wnuki badanych myszy.

Okazało się, że dieta wzbogacona o dodatki zmieniła aktywność genu agouti nie tylko u dzieci myszy poddanych w czasie ciąży suplementacji diety, ale także u ich wnuków. Naukowcy od dawna wiedzieli, że dieta ciężarnych wpływa na zdrowie dzieci, ale to pierwszy dowód na to, że wpływa też na zdrowie kolejnego pokolenia i pierwsza praca, w której wykazano wpływ konkretnej diety na zmianę aktywności konkretnego genu, mówi jeden z autorów odkrycia David Martin. Myszy Avy są wspaniałym modelem do badań, ponieważ wszystkie osobniki tego szczepu są identyczne pod względem genetycznym - tak jak bliźnięta jednojajowe. Niemniej jednak potomstwo myszy z jednego miotu różni się od siebie pod względem koloru futerka (od żółtawego do brązowego), tuszą (są myszki chudsze i grubsze) i podatnością na zachorowanie na raka - wszystkie te cechy zależą od wariantu jednego genu agouti.

"Wyniki naszego badania wskazują, że to, co je mama w trakcie ciąży, może wpływać na zdrowie kolejnych pokoleń przez dekady, a może nawet wieki" - podsumowują autorzy.

opublikowano: 2014-07-24


Polityka Prywatności