Zbyt niski poziom kwasu foliowego w organizmie ma związek z ryzykiem depresji - zaobserwowali naukowcy brytyjscy. Jak napisali na łamach pisma "Journal of Epidemiology and Community Health", dodawanie tej witaminy do produktów zbożowych, np. chleba, mogłoby pomóc w walce z depresją.
Naukowcy z Uniwersytetu w Yorku doszli do takich wniosków po 
przeanalizowaniu wyników 11 różnych badań, którymi objęto ponad 15 
tys. osób. 
	Jak komentuje kierujący badaniami dr Simon Gilbody, praca ta nie 
dowodzi wprawdzie zależności przyczynowo-skutkowej między 
niedoborem kwasu foliowego a ryzykiem depresji, ale po raz 
pierwszy gromadzi wszelkie dostępne dowody na istnienie tego 
kontrowersyjnego związku. "Choć nie wykazaliśmy, że zbyt niski 
poziom kwasu foliowego powoduje depresję, to teraz możemy być 
pewni, ze związek ten istnieje" - podkreśla badacz. 
Autorzy artykułu przypominają, że kwas foliowy w naszym 
organizmie ma udział w produkcji pewnych związków, które 
wpływają na nastrój, takich jak np. serotonina. Wiadomo, że u 
chorych na depresję występują zaburzenia w poziomie serotoniny, a 
najpopularniejsze leki przeciwdepresyjne działają właśnie przez 
wpływ na poziom tego neuroprzekaźnika w mózgu. 
Całkiem niedawno ten sam zespół naukowców informował na łamach 
pisma "American Journal of Epidemiology", że osoby z depresją 
często mają specyficzną wersję genu odpowiedzialnego za 
przetwarzanie kwasu foliowego w organizmie. Przez to kwas foliowy 
jest przez u nich metabolizowany mniej wydajnie.
	Zdaniem dra Gilbody'ego najnowsza praca sugeruje, że wzbogacanie 
produktów zbożowych w kwas foliowy mogłoby być pomocne w walce z 
depresją. Obecnie praktykuje się to np. w USA, a w ostatnim 
miesiącu Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standards 
Agency) zarekomendowała brytyjskiemu ministrowi zdrowia 
wprowadzenie obowiązku wzbogacania mąki bądź jej przetworów w tę 
witaminę. 
	
Głównym celem tych działań jest jednak ograniczenie liczby wad 
wrodzonych cewy nerwowej u noworodków. Kwas foliowy jest bowiem 
niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego w okresie 
płodowym. Jak dowiodły liczne badania naukowe, zbyt niski poziom 
tej witaminy w ciąży może prowadzić do poważnych wad wrodzonych u 
dzieci, a nawet poronień. 
	Według dr Gilbody'ego, w literaturze naukowej można przeczytać 
też o wynikach badań, które wskazują, że zażywanie suplementów z 
kwasem foliowym pomaga osobom chorym na depresję. Badacz uważa, że 
konieczne są dalsze prace, które pozwolą zweryfikować tę sugestię. 
Kwas foliowy jest zaliczany do witamin z grupy B. Bogatym jego 
źródłem są rośliny liściaste (takie jak szpinak), nasiona fasoli i 
grochu, wzbogacane produkty zbożowe, a także niektóre owoce i 
warzywa, np. cytrusy i pomidory.