Zbyt niski poziom kwasu foliowego w organizmie ma związek z ryzykiem depresji - zaobserwowali naukowcy brytyjscy. Jak napisali na łamach pisma "Journal of Epidemiology and Community Health", dodawanie tej witaminy do produktów zbożowych, np. chleba, mogłoby pomóc w walce z depresją.
Naukowcy z Uniwersytetu w Yorku doszli do takich wniosków po
przeanalizowaniu wyników 11 różnych badań, którymi objęto ponad 15
tys. osób.
Jak komentuje kierujący badaniami dr Simon Gilbody, praca ta nie
dowodzi wprawdzie zależności przyczynowo-skutkowej między
niedoborem kwasu foliowego a ryzykiem depresji, ale po raz
pierwszy gromadzi wszelkie dostępne dowody na istnienie tego
kontrowersyjnego związku. "Choć nie wykazaliśmy, że zbyt niski
poziom kwasu foliowego powoduje depresję, to teraz możemy być
pewni, ze związek ten istnieje" - podkreśla badacz.
Autorzy artykułu przypominają, że kwas foliowy w naszym
organizmie ma udział w produkcji pewnych związków, które
wpływają na nastrój, takich jak np. serotonina. Wiadomo, że u
chorych na depresję występują zaburzenia w poziomie serotoniny, a
najpopularniejsze leki przeciwdepresyjne działają właśnie przez
wpływ na poziom tego neuroprzekaźnika w mózgu.
Całkiem niedawno ten sam zespół naukowców informował na łamach
pisma "American Journal of Epidemiology", że osoby z depresją
często mają specyficzną wersję genu odpowiedzialnego za
przetwarzanie kwasu foliowego w organizmie. Przez to kwas foliowy
jest przez u nich metabolizowany mniej wydajnie.
Zdaniem dra Gilbody'ego najnowsza praca sugeruje, że wzbogacanie
produktów zbożowych w kwas foliowy mogłoby być pomocne w walce z
depresją. Obecnie praktykuje się to np. w USA, a w ostatnim
miesiącu Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standards
Agency) zarekomendowała brytyjskiemu ministrowi zdrowia
wprowadzenie obowiązku wzbogacania mąki bądź jej przetworów w tę
witaminę.
Głównym celem tych działań jest jednak ograniczenie liczby wad
wrodzonych cewy nerwowej u noworodków. Kwas foliowy jest bowiem
niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego w okresie
płodowym. Jak dowiodły liczne badania naukowe, zbyt niski poziom
tej witaminy w ciąży może prowadzić do poważnych wad wrodzonych u
dzieci, a nawet poronień.
Według dr Gilbody'ego, w literaturze naukowej można przeczytać
też o wynikach badań, które wskazują, że zażywanie suplementów z
kwasem foliowym pomaga osobom chorym na depresję. Badacz uważa, że
konieczne są dalsze prace, które pozwolą zweryfikować tę sugestię.
Kwas foliowy jest zaliczany do witamin z grupy B. Bogatym jego
źródłem są rośliny liściaste (takie jak szpinak), nasiona fasoli i
grochu, wzbogacane produkty zbożowe, a także niektóre owoce i
warzywa, np. cytrusy i pomidory.