Kwas foliowy może zapobiegać reakcjom alergicznym i łagodzić przebieg astmy - wynika z badań, o których informuje "Journal of Allergy & Clinical Immunology".
Analiza danych na temat ponad 8 tys. osób w wieku od 2 do 85 lat pozwoliła badaczom ustalić związek pomiędzy stężeniem kwasu foliowego we krwi a poziomem przeciwciał IgE (immunoglobulina E), które odgrywają kluczową rolę w patogenezie alergii.
Okazało się, że u badanych o wyższym stężeniu kwasu foliowego we krwi poziom przeciwciał IgE był niższy, a co za tym idzie - rzadziej występowały u nich reakcje alergiczne i byli w mniejszym stopniu zagrożeni astmą.
Naukowcy zaznaczają jednak, że wnioski te wymagają jeszcze weryfikacji podczas kolejnych badań, by określić bezpieczne dawki i wykluczyć ewentualne efekty uboczne.
Obecnie rekomendowana dzienna dawka kwasu foliowego wynosi 400 mikrogramów. Witamina B9 występuje naturalnie m.in. w zielonych warzywach liściastych, fasoli, orzechach i soku pomarańczowym.