Przyjmowanie suplementów kwasu foliowego przynajmniej rok przed poczęciem zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu - informują naukowcy z Teksasu na łamach pisma "PLoS Medicine".
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, występuje w żywności w postaci folianów. Zawierają go głównie warzywa ciemnozielone i pomarańczowe (fasolka, kapusta, szparagi, sałata, brukselka, kalafior), a z owoców pomarańcze i banany. Badania naukowe dowiodły, że suplementacja diety kwasem foliowym zapobiega występowaniu zaliczanych do najcięższych wad wrodzonych cewy nerwowej u potomstwa - między innymi bezmózgowia i rozszczepu kręgosłupa.
Współczesna medycyna nie dysponuje obecnie żadną skuteczną metodą zapobiegania lub powstrzymywania porodów przedwczesnych. Wiadomo natomiast, że niskie stężenie kwasu foliowego w organizmie przyszłej mamy może być związane ze skróceniem ciąży.
Radek Bukowski wraz z kolegami z University of Texas postanowił zbadać zależność przyjmowania kwasu foliowego i długości trwania ciąży w grupie 35,000 ciężarnym pań.
Wyniki badań wykazały, że przyjmowanie suplementów kwasu foliowego przynajmniej na rok przed poczęciem zmniejsza aż o 70 procent ryzyko samorzutnego przedwczesnego porodu pomiędzy 20, a 28 tygodniem ciąży i aż o 50 proc. ryzyko porodu pomiędzy 28, a 32 tygodniem ciąży - w porównaniu do kobiet, które w ogóle nie przyjmowały kwasu foliowego. Niestety naukowcy nie zaobserwowali zmniejszenia ryzyka przedwczesnego porodu u pań, które stosowały suplementy kwasu foliowego krócej niż przez rok, nie stwierdzono też związku przyjmowania kwasu foliowego z innymi powikłaniami ciąży. Autorzy pracy podkreślają konieczność dalszych badań.