W ustalaniu zawartości kwasu foliowego na 100g produktu korzystałam ze specjalnego wydania „VITY- witaminy i mikroelementy” oraz tabelki na stronie www.folik.pl.
Śniadanie: Kanapka: Bułka grahamka(50g),(19mcg) z masłem i jedno jajko na twardo lub na miękko(50g),(15mcg) Oraz sałatka z jednego kiwi(100g),(32mcg)i jednego banana(180g) (36mcg+28,8) i pół szklanki soku z pomarańczy( 200g świeżych owoców)(44mcg). Drugie śniadanie: Trzeba zrobić sałatkę: 100g gotowanych brokułów( 64mcg) 100g gotowanego kalafiora (51mcg) 2 jajka na twardo(każde około 50g) (30mcg) 100g surowej papryki (37mcg) To wszystko razem wymieszać i polać sosem ze zmieszanej oliwy, soku z cytryny i odrobiny musztardy. Do smaku można dodać ulubionych ziół. Na drugie śniadanie zjadamy 200g takiej sałatki (91mcg) Obiad: Dowolna porcja gotowanych ziemniaczków z masłem Kotlet z piersi kurczaka w panierce, Duszony szpinak z czosnkiem (29 mcg) Kolacja: Jedna bułka kajzerka(14mcg) z masłem oraz surówka ze 60g zielonej sałaty (to jest około 3 średniej wielkości liście)(19,8mcg), małego pomidora(100g)(36mcg), papryki( 37mcg), polana oliwą z oliwek. Żeby zwiększyć ilość kwasu foliowego w diecie można dodawać do kanapek i sałatek świeżej natki pietruszki, albo posypywać je odrobiną pszennych otrąb. W ustalaniu zawartości kwasu foliowego na 100g produktu korzystałam ze specjalnego wydania „VITY- witaminy i mikroelementy” oraz tabelki na stronie www.folik.pl. Przestrzeganie takiej diety jest na pewno trudniejsze jesienią i zimą, kiedy poza tym, że nie ma tylu świeżych warzyw, ma się ochotę na coś ciepłego i treściwego, raczej nie surówki. W takich warunkach na pewno łatwiej zażyć tabletkę NadesłałaMarzena Baran z Przemyślaperlakot@poczta.onet.pl