Sałatka na drugie śniadanie

W ustalaniu zawartości kwasu foliowego na 100g produktu korzystałam ze specjalnego wydania „VITY- witaminy i mikroelementy” oraz tabelki na stronie www.folik.pl.

Śniadanie:
Kanapka: Bułka grahamka(50g),(19mcg) z masłem i jedno jajko na twardo lub na miękko(50g),(15mcg)
Oraz sałatka z jednego kiwi(100g
),(32mcg)i jednego banana(180g) (36mcg+28,8) i pół szklanki soku z pomarańczy( 200g świeżych owoców)(44mcg).
Drugie śniadanie:
Trzeba zrobić sałatkę: 100g gotowanych brokułów
( 64mcg)
100g gotowanego kalafiora
(51mcg)
2 jajka na twardo(każde około 50g)
(30mcg)
 100g surowej papryki
(37mcg)
To wszystko razem wymieszać i polać sosem ze zmieszanej oliwy, soku z cytryny i odrobiny musztardy. Do smaku można dodać ulubionych ziół.
Na drugie śniadanie zjadamy 200g takiej sałatki
(91mcg)
Obiad:

Dowolna porcja gotowanych ziemniaczków z masłem
Kotlet z piersi kurczaka w panierce,
 Duszony szpinak z czosnkiem
(29 mcg)
Kolacja:
Jedna bułka kajzerka
(14mcg) z masłem oraz surówka ze 60g zielonej sałaty (to jest około 3 średniej wielkości liście)(19,8mcg), małego pomidora(100g)(36mcg), papryki( 37mcg), polana oliwą z oliwek.
Żeby zwiększyć ilość kwasu foliowego w diecie można dodawać do kanapek i sałatek świeżej natki pietruszki, albo posypywać je odrobiną pszennych otrąb.

 W ustalaniu zawartości kwasu foliowego na 100g produktu korzystałam ze specjalnego wydania „VITY- witaminy i mikroelementy” oraz tabelki na stronie
www.folik.pl.
Przestrzeganie takiej diety jest na pewno trudniejsze jesienią i zimą, kiedy poza tym, że nie ma tylu świeżych warzyw, ma się ochotę na coś ciepłego i treściwego, raczej nie surówki.
W takich warunkach na pewno łatwiej zażyć tabletkę
Nadesłała  Marzena Baran z Przemyśla      perlakot@poczta.onet.pl

Polityka Prywatności