Bogata w foliany

ŚNIADANIE: Owsianka na wodzie i mleku z dodatkiem jabłka, banana, orzechów, słonecznika i siemienia lnianego. „Owsianka z owocami”

Sposób przyrządzenia:
płatki owsiane górskie (3-4 łyżki, ok. 30g) zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia mieszając, aby nie przywarły. Kiedy woda wyparuje i płatki zmiękną dolewamy mleko - 1 szklankę,(lub więcej,  w zależności od tego jak gęstą owsiankę lubimy). Potem wyłączamy ogień i odstawiamy na około 15 minut na tym ciepłym palniku. Owsianka robi się kleista i można z powodzeniem dodać do niej utarte jabłko, plasterki banana, garść orzechów włoskich, pestki słonecznika lub siemię lniane. Jest to sycąca potrawa.


lub
Kanapka energetyczna

Sposób przyrządzenia:
Chleb pełnoziarnisty spryskać oliwą z oliwek, dodać sałatę, plaster indyka, paprykę, plaster pomidora.


II ŚNIADANIE lub lunch

Sałatka brokułowa:

Sposób przyrządzenia:
½ świeżego kalafiora
½ świeżych brokułów
3 pomidory
3 jajka
½ awokado
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta chili
sól pieprz do smaku

Kalafior i brokuły podzielić i ugotować na parze na „chrupko”. Jajka ugotowane na twardo  pokroić. Pomidory obrać ze skóry i pokroić. Połączyć składniki.
Sos: majonez zmiksować z jogurtem i awokado, dodać sól, pieprz, chilii  i dodać do warzyw. Można posypać otrębami.

OBIAD
zupa krem szparagowa z grzankami z chleba pełnoziarnistego

Sposób przyrządzenia:
- 1 pęczek szparagów 
- 1 pęczek włoszczyzny 
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 
- 1 łyżeczka mąki 
- sól, pieprz      
Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać wodą, gotować. Szparagi oczyścić, obrać, gotować 10 min w osolonej wodzie, odcedzić. Szparagi przełożyć do garnka, w którym gotują się warzywa i gotować do miękkości. Wywar przecedzić. Wybrać kilka najładniejszych szparagów i pokroić w kawałki. Pozostałe przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Doprawić roztrzepanym jogurtem z łyżeczką mąki. Dodać pokrojone szparagi, zagotować. Podawać w filiżankach z grzankami z chleba pełnoziarnistego (przepis zmodyfikowany zaczerpnięty od www.unilewer.pl)

roladki indycze (lub z kurczaka) ze szpinakiem i plastrem sera żółtego, sałatka z białej kapusty, ryż brązowy.

Sposób przyrządzenia roladek:

- 60 dag szpinaku
- 4  piersi indyka lub kurczaka
- 12 dag sera
- 5-7 łyżek oliwy
- 1 duża cebula
Liście szpinaku opłukać. Posiekać cebulę. Na łyżce oliwy podsmażyć połowę cebuli, dodać szpinak, dusić 3 min. Przyprawić solą, pieprzem. Na rozbitych kawałkach indyka rozłożyć szpinak i plastry sera. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na oliwie. Zalać 1 szklanką bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości.




PRZEKĄSKA
Koktajl bananowo – jabłkowo - jogurtowy

Sposób przyrządzenia:
1 banan, 1 jabłko, jogurt naturalny 100ml – zmiksować blenderem. Można posypać otrębami.

KOLACJA

Sałatka z kurczaka z kalafiorem i brokułami


Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 brokuł,
- 1 pierś z kurczaka,
- jogurt naturalny
-  1-2  ząbki czosnku,
- majonez (niekoniecznie)
- ½ awokado
Sposób przyrządzenia:
Kalafior i brokuły ugotować na parze na „chrupko”, podzielić na różyczki. Pierś z kurczaka ugotować z odrobiną soli i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i polać sosem wykonanym ze zmiksowanego awokado z jogurtem, czosnkiem i majonez
laurence@poczta.fm nadesłała Laurencja z Gogolina

Polityka Prywatności