składniki:
30 dag brokułów, 10 dag śliwek węgierek, winne jabłko, łyżka soku z cytryny, po niewielkim strąku czerwonej i żółtej papryki, po półtorej łyżki posiekanej natki pietruszki, listków bazylii i koperku.
sos:
pół szklanki jogurtu,
sok i skórka otarta z połówki cytryny,
4-6 ząbków czosnku,
1-2 łyżki gęstego majonezu,
sól, pieprz, cukier.
wykonanie:
Posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem, majonezem oraz sokiem i skórką otartą z cytryny, doprawić do smaku cukrem, przykryć, schłodzić. Umyte i osuszone brokuły podzielić na małe różyczki, łodygę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z dwoma łyżkami przygotowanego sosu. Obrane jabłko pokroić w cienkie słupki i też skropić sokiem z cytryny. oczyszczone z gniazd nasiennych papryki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Śliwki wydrylować, połowę pokroić w paski, resztę poprzecinać na pół. Pokrojone w paski Śliwki połączyć z jabłkiem, papryką, brokułami i posiekaną zieleniną, zalać sosem, dokładnie wymieszać.
Agnieszka z Warszawy