Dieta folianowa

1 sałata,po 200g bananów,pomarańczy,,jabłek, 100g sera żółtego, otręby, sok z cytryny
Wszystkie produkty pokroić w kosteczkę, wyłożyć na sałatę, skropić sokiem z cytryny i posypać otrębami.

Sposób odżywiania niewątpliwie wpływa na stan naszego zdrowia. Nieprawidłowe odżywianie może wywołać chorobę, ale z drugiej strony organizm, któremu dostarczamy wszystkich potrzebnych składników, łatwiej radzi sobie z różnymi zagrożeniami.
ŚNIADANIE
Dwie kromki chleba pszennego pełnoziarnistego, z serem żółtym, listkami sałaty, papryką i dowolnymi kiełkami. Szklanka soku pomarańczowego ze świeżych owoców.
Odwiedziłam Państwa stronę i chcę podzielić się rewelacyjnym (czytaj baaaaardzo smacznym) przepisem na sałatkę, która jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą zresztą nie tylko w kwas foliowy, ale też inne bardzo wartościowe minerały i witaminy.
składniki:
30 dag brokułów, 10 dag śliwek węgierek, winne jabłko, łyżka soku z cytryny, po niewielkim strąku czerwonej i żółtej papryki, po półtorej łyżki posiekanej natki pietruszki, listków bazylii i koperku.
KOKTAJL POMIDOROWY
(300g pomidorów, strąk papryki czerwonej.
Składniki kroimy i miksujemy. Doprawiamy oregano lub bazylią)
- brokuły w panierce (namaczane w jajku, obtoczone w otrębach pszennych smażone w oleju),
Składniki:
otręby pszenne- 100g - 258 mcg
jogurt
banan - 200g- 72 mcg
jabłko- 150g - 9 mcg
pomarańcza - 250 g - 60 mcg
winogrona 100 g
Otrąb pszennych 120g
miód, rodzynki, banany
3 starte jabłuszka
i sałatkę mamy
Można dorzucić orzeszki
włoskie lub laskowe-
będzie zarówno smaczniej
a przy tym i zdrowiej
Aby jeść kwas foliowy
pomysłów jest bez liku
Jedno jednak jest pewne-
nie zastąpimy FOLIKU!
I śniadanie:
sałatka owocowa z banana, kiwi, pomarańcza i truskawek z dwoma łyżkami otrębów pszennych, polane kilkoma łyżkami naturalnego jogurtu
Wątróbkę namocz w mleku, a następnie obierz z błon, osusz, pokrój w cienkie ukośne piastry, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minut z każdej strony. Po przełożeniu do rondla posyp ją Ziarenkami Smaku lub solą i pieprzem i wstaw do ciepłego piekarnika, by nie wystygła.
Sałatka o masie 1450g zawiera 605,9 μg folianów.
Jedna porcja ok. 300g zawiera 125,2 μg folianów.
Obiad:
Zupa Kalafiorowa
Ziemniaki gotowane na parze, gotowana brukselka, wątróbka duszona z cebulą.
Polityka Prywatności