Sałatka Bomba witaminowa
Odwiedziłam Państwa stronę i chcę podzielić się rewelacyjnym (czytaj baaaaardzo smacznym) przepisem na sałatkę, która jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą zresztą nie tylko w kwas foliowy, ale też inne bardzo wartościowe minerały i witaminy.
Aby ją wykonać, potrzebujemy:
- dużą (albo bardzo dużą) garść świeżego szpinaku - radzę korzystać, jeszcze o tej porze roku bywa na targach,
- awokado
- garść pestek dyni (oczywiście wyłuskanych)
- sok z limonki
- oliwa, sól morska
- sałatkę przybieramy kawałkami wędzonego łososia
Liście szpinaku rwiemy na mniejsze kawałki ( nie kroić), dodajemy awokado (przecinamy owoc na pół, wyrzucamy pestkę, miąższ wydrążamy łyżeczką i w takiej postaci dodajemy do świeżego szpinaku). Jeśli sałatka ma postać jakiś czas, awokado można skropić sokiem z cytryny lub limonki aby nie ściemniało. Wrzucamy sporą garść pestek dyni, polewamy oliwą, sokiem z limonki i możemy przyprawić solą i pieprzem jeśli mamy ochotę (bez tego i tak będzie pyszna). W naczyniu, w którym znajdzie się nasza sałatka układamy plasterki wędzonego łososia. Jeden, dwa wystarczą.
W skrócie - wszystkie zielone składniki łączymy i ozdabiamy łososiem.
Maksimum smaku (przede wszystkim), wartości odżywczych (tym bardziej) i świadomości, że przyjęliśmy i połączyliśmy to, co najwartościowsze, bowiem łączenie składników jest bardzo ważne dla przyswajania witamin.
Spróbujcie, walorem sałataki jest przede wszystkim jej smak!!!
daria mędelska-guz [darka306@wp.pl], Daria z Bydgoszczy