Takie dzienne menu zaspokaja naszą dzienną dawkę kwasu foliowego :) Prawda że pyszne ... :)
ŚNIADANIE:
2 kromki chleba pszennego pełnoziarnistego,
2 jajka gotowane na miękko,
2 liście sałaty,
pół papryki czerwonej,
masełko
II ŚNIADANIE:
jogurt + banan
OBIAD:
Makaron ze szpinakiem (obiad dla 4 osób)
składniki:
1 opakowanie makaronu świderki,
1 opakowanie mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
ser żółty,
oliwa z oliwek bądź olej,
sól, pieprz do smaku
Przyrządzenie: na patelnię wylewamy troszkę oleju/oliwy, gdy się podgrzeje dodajemy posiekane ząbki czosnku (czekamy 1 min żeby czosnek wydał z siebie aromat), a następnie dodajemy mrożony szpinak i przykrywamy pokrywką. Gdy szpinak się rozmrozi odkrywamy pokrywkę i na małym ogniu, często mieszając czekamy aż woda odparuje. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowany szpinak (papkę) dodajemy do ugotowanego makaronu. Wszystko mieszamy, a na talerzu posypujemy startym serem. Smacznego :)
KOLACJA:
2 kromki chleba pełnoziarnistego,
2 plasterki szynki drobiowej,
2 liście sałaty,
2 plasterki pomidora
masełko
Takie dzienne menu zaspokaja naszą dzienną dawkę kwasu foliowego :) Prawda że pyszne ... :)
Małgorzata Tomków Małgorzata [gocha28@interia.pl]