Czapati

1 szklanka mąki razowej pszennej
1/3 szklanki otrąb pszennych
szczypta soli
ciepła woda

Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami im ciekawiej, różnorodniej tym lepiej:):
- ugotowane szparagi
- kalafior
- papryka
- pomidory
- sery ( zarówno żółty jak i pleśniowe, biały)
- wędlina

Można jeszcze dodatkowo maczać (smarować) czapami w dipie np. z brokułów, który przyrządzamy mieszając brokuły z jogurtem naturalnym, odrobiną majonezu i przyprawami.
 
II ŚNIADANIE
Pokrojony banan i  pomarańcz pokropione odrobiną soku z cytryny.

OBIAD
Maca ze szpinakiem na 4 porcje:
-  8 dag zielonej fasolki,
-  łyżka orzeszków piniowych,
-  paczka macy,
-  młode liście szpinaku,
-  15 dag filetów z piersi kurczaka,
-  4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
-  2 łyżki jogurtu naturalnego,
-  2-3 łyżki posiekanych liści mięty pieprzowej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Fasolkę gotować 10-15 min w lekko osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Macę zrumienić w piekarniku. Pokrojone  mięso usmażyć na oleju, a orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Rozłożyć na macach szpinak i pozostałe składniki. Na koniec polać dipem z jogurtu wymieszanego z miętą.

KOLACJA
Sałatka

-  jedna sałata
-  2-3 jajka ugotowane na twardo
-  15 dag szynki
-  1 pomidor
-  1 ogórek
-  por
-  groszek i/lub kukurydza
-  szczypiorek, zielona pietruszka
-  majonez
-  jogurt naturalny
Wszystkie składniki pokroić i wymieszać przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.

agresta [agresta@o2.pl],
Agnieszka Kopała


Polityka Prywatności