Czapati
1 szklanka mąki razowej pszennej
1/3 szklanki otrąb pszennych
szczypta soli
ciepła woda
Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami im ciekawiej, różnorodniej tym lepiej:):
- ugotowane szparagi
- kalafior
- papryka
- pomidory
- sery ( zarówno żółty jak i pleśniowe, biały)
- wędlina
Można jeszcze dodatkowo maczać (smarować) czapami w dipie np. z brokułów, który przyrządzamy mieszając brokuły z jogurtem naturalnym, odrobiną majonezu i przyprawami.
II ŚNIADANIE
Pokrojony banan i pomarańcz pokropione odrobiną soku z cytryny.
OBIAD
Maca ze szpinakiem na 4 porcje:
- 8 dag zielonej fasolki,
- łyżka orzeszków piniowych,
- paczka macy,
- młode liście szpinaku,
- 15 dag filetów z piersi kurczaka,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki posiekanych liści mięty pieprzowej, sól, pieprz, olej do smażenia.
Fasolkę gotować 10-15 min w lekko osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Macę zrumienić w piekarniku. Pokrojone mięso usmażyć na oleju, a orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Rozłożyć na macach szpinak i pozostałe składniki. Na koniec polać dipem z jogurtu wymieszanego z miętą.
KOLACJA
Sałatka
- jedna sałata
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 15 dag szynki
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- por
- groszek i/lub kukurydza
- szczypiorek, zielona pietruszka
- majonez
- jogurt naturalny
Wszystkie składniki pokroić i wymieszać przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
agresta [agresta@o2.pl], Agnieszka Kopała