Polecam wątróbkę po włosku

Propozycje diet: obiady, sałatki

Wątróbkę namocz w mleku, a następnie obierz z błon, osusz, pokrój w cienkie ukośne piastry, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minut z każdej strony. Po przełożeniu do rondla posyp ją Ziarenkami Smaku lub solą i pieprzem i wstaw do ciepłego piekarnika, by nie wystygła.

Wątróbka po włosku:
4 porcje:
- 60 dag wątróbki cielęcej
- pół szklanki mleka
- łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- duża cebula
- 10 dag chudej szynki
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- ziarenka smaku lub sól
- pieprz


 Wykonanie:
Wątróbkę namocz w mleku, a następnie obierz z błon, osusz, pokrój w cienkie ukośne piastry, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minut z każdej strony. Po przełożeniu do rondla posyp ją Ziarenkami Smaku lub solą i pieprzem i wstaw do ciepłego piekarnika, by nie wystygła. Tymczasem zeszklij na patelni drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojonąw kostkę szynkę, chwilę podsmaż - mieszając - wlej wino. Po 2-3 minut gotowania wsyp zieloną pietruszkę i wymieszaj. Polaną tym sosem wątróbkę podaje się z makaronem lub kładzionymi kluskami.
 
 
Wykonanie:
Surówka z brokułów z jabłkiem
SK
œADNIKI
* 30 dag brokułów
* sól
* kilka rzodkiewek
* 2 czerwone papryki
* 1 jabłko
* 1 jajo ugotowane na twardo
* 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
* 1/2 szklanki majonezu
* sok z cytryny
* cukier
* pieprz

Brokuły umyć, namoczyć na kilkanaście minut w osolonej wodzie, odsączyć, pokroić na małe kawałki. Rzodkiewki umyć, odciąć listki i korzonki, pokroić w talarki. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki. Jabłko obrać, pokroić w małe kawałki. Jajo obrać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać zieleninę i majonez. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem. Podawać do potraw mięsnych.
kasiadygas@poczta.onet.pl           Kasia z Wrocławia


Polityka Prywatności