Przepis na pyszną wątróbkę z ryżem i papryką
Składniki:
4 porcje:
- szklanka ryżu, cebula, ząbek czosnku
- 15 dag kurzej wątróbki, 10 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju (najlepiej sojowego), po małej papryce czerwonej i zielonej
Wykonanie:
Ryż opłucz na sicie w zimnej wodzie, a następnie wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na sypko (około 15-20 minut). Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich nasiona i dokładnie pokrój w kostkę. Wątróbkę opłucz, a potem pokrój na niewielkie kawałki. Teraz rozgrzej w rondlu olej, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj wątróbkę, mielone mięso i paprykę. Smaż około 5-8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łyżeczki mielonego kminku. Wsyp osączony ryż i wlej bulion. Wszystko razem podgrzej. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Uwaga! Przed smażeniem umytą wątróbkę dokładnie osusz, bo inaczej będzie ?pryskać? na patelni.
Katarzyna Dygas z Wrocławia