- brokuły w panierce (namaczane w jajku, obtoczone w otrębach pszennych smażone w oleju),
- szaszłyk z wątróbki namoczonej w mleku i podzielonej na płaty z papryką i cebulą skropionymi w oleju i pieczone na grillu,
- sałatka: podzielona na drobne cząstki sałata z drobnymi cząstkami pomarańczy ze śmietaną zmieszaną z curry.
W przeliczeniu na zawartość kwasu foliowego na 1 porcję:
- brokuły (200g gotowanych brokuł - 130 mcg + część jajka - 10 mcg + otręby pszenne - 50 mcg) - łącznie około 190 mcg
- szaszłyk z wątróbki ( ok. 100 g wątróbki - 160 mcg + papryka 20 mcg) - łącznie ok. 180 mcg
- sałatka (sałata - 20 mcg + pomarańcza - 10 mcg) - łącznie ok. 30 mcg
Ewa z Piastowa