Kotleciki z kalafiora

Propozycje diet: gorące dania, wegetariańskie

Przygotowanie: 20 min. Trudność: Średnio

Składniki:
- kalafior - 400 g (204 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego)
- brokuły podzielone na różyczki - 400g (256 mikrogramów mcg kwasu foliowego)
masło, śmietana, 2 jajka, bułka tarta,  sól, pieprz

Etapy przygotowania:-  Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i tyleż samo śmietany, rozgniatamy tak, jak ziemniaki na puree. Taką masę najlepiej odsączyć na sitku (niekoniecznie). Dodajemy jajko i trochę bułki tartej - tak by wszystko się "skleiło". Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Jemy ze smakiem. Podajemy jak normalne kotlety z ziemniaczkami i surówką.

Razem danie: 460 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego  1 tabletka foliku.

Krzysztof z Jabłonnej, VBleasing [vbleasing@wp.pl]


Polityka Prywatności