Wątróbka ze szpinakiem

Propozycje diet: gorące dania, obiady

Propozycja głównego dania obiadowego, które jest niesamowicie bogate w kwas foliowy.

 Co należy przygotować?

- 1 kg wątróbki cielęcej
- 3 cebule
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól
- biały pieprz

A jak przyrządzić?

Wątróbkę należy opłukać,, osuszyć, usunąć błonki. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać wino i rodzynki. Kolendrę wymieszać ze skórką cytrynową, solą i pieprzem.
Następnie natrzeć tą miksturą wątróbkę i obwiązać nitką. Włożyć do naczynia z cebulą i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną wątróbkę pokroić na plastry (wcześniej usunąć nitkę), ułożyć na ogrzanym talerzu. Sos z pieczenia wymieszać ze śmietaną, podgrzać, polać plastry wątróbki. Podawać ze szpinakiem i ryżem.
Pychota!

Oczywiście w ciągu dnia polecam bardzo zdrowe i smaczne (a przede wszystkim bogate w kwas foliowy)jabłka, pomarańcze, banany.

wenezuella@gazeta.pl



Polityka Prywatności