Wątróbki drobiowe z brokułami i jabłkiem
Składniki:
40 dkg wątróbek drobiowych
50 dkg różyczek brokuł
1 jabłko
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
2 cebule
1 szklanka wywaru drobiowego
1/2 łyżki posiekanej lebiodki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Różyczki brokuł obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie,
odcedzić. Jabłko obrać pokroić na drobne części. Oczyszczone wątróbki drobiowe umyć, osuszyć, przyprawić i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, obsmażyć na nim wątróbki, odstawić w ciepłe miejsce. Przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać wywar, kawałki jabłka.
Gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje (można wszystko
przepuścić przez sitko lub blender ), przyprawić. Do sosu dodać
różyczki brokuł, wątróbki, chwilę razem jeszcze dusić ostrożnie
mieszając. Podawać posypane lebiodką.
Helena Staszyńska [helas11@wp.pl] z Koszalina